donderdag 29 juli 2010

TICER 2010: vierde dag, gadgets!

Dag vier van TICER ('Mobile technologies in education and libraries') was geweldig. Bij de afronding kondigde de Kurt de Belder aan dat-ie 'om' was, hij was zo enthousiast geworden dat hij ook een smartphone ging kopen.

Kristen Purcell van de Amerikaanse 'fact tank' Pew Research heeft zich verdiept in het informatiegedrag van tieners en jonge volwassenen. Hierbij ging het vooral om mobiele ICT en de rol van sociale netwerken.
De belangrijkste boodschap van haar was dat er sprake is van een nieuwe informatie ecologie. De bibliotheek kan zich bv. op Twitter niet meer als instituut opstellen, maar als "friend", als "node" in hun sociale netwerk. Bibliothecarissen moeten zichtbaar zijn en kunnen het zich dus niet veroorloven weg te blijven van Twitter, Facebook, etc. Negeer je deze virtuele hangplekken, dan maak je geen deel uit van de habitat van de studenten en jonge wetenschappers en ben je dus niet relevant.
Andere tips:
- gebruik de kracht van een bibliothecaris: expert, filter, aanbeveler en facilitator. Tweet ook over het werk van andere instituten.
- je publiek is groter dan je denkt
- onze boodschappen hebben een organisch leven dat verder reikt dan je eigen presentatie ervan (dus user-friendliness is heel belangrijk)
- let op kansen om communities te vormen
- doe mee aan Web 2.0 (Twitter is niet leuk, maar MOET bij Pew; ze werken zowel met institutionele twitter-accounts als persoonlijk). Twitter over waar je goed in bent, waar je verstand van hebt. Twitter gericht!
- gebruik mobiliteit, jongelui houden van constant contact, bedenk hoe je daar mee om wilt gaan
- vraag feedback, doe er iets mee en meld dat terug
- gebruik interactiviteit waar mogelijk
- faciliteer het delen van informatie
Zie verder (ook veel statistiekjes) http://www.slideshare.net/PewInternet/digital-libraries-la-carte-2010


Adam Blackwood bracht daarna het publiek in vervoering. Net als bij Carole Goble lag na afloop het spul als boksers in de touwen, maar nu blij in plaats van bezorgd.
Adam liet ons in hoog tempo allerlei leuke toepassingen zien van het gebruik van mobiele technologie (vooral smartphones) en Web2.0. Prachtige instructiefilmpjes op basis van Powerpoint, zo gepiept. Allerlei toepassing van QR-codes (die vierkante barcodes, bijvoorbeeld voor de open opstelling), broadcasten met Bluetooth en Textblue, allerlei Twitter-toepassingen, twitteren vanuit een Powerpoint, augmented reality, stemmen in de collegezaal, etc.
Dit optreden was indrukwekkend, ter plekke werden allerlei bibliotheektoepassingen bedacht.
Je kunt Adam volgen op Twitter (adamrsc).
Zijn Powerpoint van vandaag: http://www.slideshare.net/AdamRSC/ticer-2010-adam-blackwood.
Een korte samenvatting heb ik helaas alleen op papier.

De presentatie van Tito Sierra van NCSU Libraries was een prima aanvulling op Adam Blackwood. Hij legde uit hoe ze bij zijn bibliotheek mobiele applicaties maken. Op 1 na zijn het allemaal simpele applicaties, die heel duidelijk een praktisch doel dienen.
Het maakt veel uit of je een website voor mobiel gebruik maakt of een echte mobiele app. Zo'n 40-45 bibliotheken in de USA hebben een mobiele website, slechts 7 hebben 1 of meer apps gemaakt. Een app maken is lastig, zeker voor de iPhone.
Zij hebben de volgende toepassingen gebouwd:
- openingstijden per lokatie
- waar zijn PC’s beschikbaar? (qua populariteit op 2)
- zoeken (catalogus, SUMMON), nummer 3 in gebruik
- Ask us (chat met de bibliothecaris, etc.)
- Reserveren van ruimts voor groepen, toont ook de beschikbaarheid van ruimtes
- nieuws, events
- webcams (bijvoorbeeld van de rij voor de koffie, de meest gebruikte mobiele toepassing)
- groupfinder (medlingen op schermen in de biblioteek waar bepaalde groepen zijn neergestreken)
- Wolfwalk (website en IPhone app)

Wolfwalk is een applicatie om mensen al rondwandelend iets bij te brengen over de geschiedenis van de universiteit. De applicatie weet precies waar je bent en wijst je op interessante gebouwen en plekken.
Hij waarschuwde het publiek niet een mobiel aanbod te starten om mee te kunnen doen. Je moet echt iets toe kunnen voegen wat niet met een gewone website kan.

Rudolf Mumenthaler van ETH Zurich sloot de dag af met een verhandeling over E-book readers en wat de bibliotheek er mee moet en kan.
De e-reader wordt populair. Men verwacht dat in 2010 6 ml. van deze readers (vooral Kindle) verkocht worden. Verder leest men ook op smartphones en iPAD's (3  ml. verkocht in 3 maand). E-books zijn momenteel vrij goed te betalen omdat Amazon ze onder de winkelprijs verkoopt.
Er zitten nog wel een hoop haken en ogen aan het lezen van e-books en helemaal aan het uitlenen ervan. Formaatproblemen, auteursrechtelijke problemen, hoge kosten, toegankelijkheidsproblemen voor gebruikers van de bibliotheek die niet op het netwerk van de universiteit zitten, etc.
Grappig was dat een deelnemer vertelde dat haar bibliotheek heel succesvol is met het uitlenen van iPAD's (met een e-book naar keuze erop) en dat de spreker toen opmerkte dat dat helemaal niet mag van Apple.
Ik kreeg de indruk dat het grootste deel van het publiek verwacht dat de e-readers het uiteindelijk zullen afleggen tegen de tablets (iPAD, Samsung tablet-PC, etc.).

Dit was een erg nuttige en leuke dag. Heel veel geleerd en ideeen opgedaan. En Klaran twijfelt nu ook of ze niet aan de smartphone moet....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten